România  hai@sameargatreaba.ro (+40) 373 747 871 (+40) 760 350 840
Când faci ce zice șefu, se poate lăsa cu tragedii
  • 12 Dec 2020

Când faci ce zice șefu, se poate lăsa cu tragedii

Recunoaștem sau nu, ne inspirăm, inclusiv eu, în principal din istorii de viață tragice sau negative și aproape că nu mai știm să redăm o știre sau să scriem un articol dintr-o situație de viață bună, pozitivă. Ce să cred? Că nu mai sunt și astfel de evenimente sau noi nu mai știm să le punem în valoare și trăim cu impresia că doar can-can-ul, bârfa sau tragediile mai prind la români și fac audiență?! Personal, am de multe ori sentimentul, că de-ar fi să se întâmple numai lucruri bune în jurul nostru, presa românească n-ar mai ști să facă o știre dintr-un eveniment pozitiv, având convingerea că publicul nici nu ar fi interesat de un astfel de eveniment. Dar, până una alta, este doar un sentiment...

Cu îngăduința voastră, cititorii acestui blog, îndrăznesc să readuc în discuție aici, un eveniment neplăcut, recent mediatizat, petrecut la mijlocul lunii noiembrie 2020 în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, în care 10 pacienți cu COVID, aflați în stare foarte gravă, intubați, au murit într-un incendiu devastator. S-au spus multe și s-au scris la fel multe despre acest subiect, știm cu toții.

Ce cred eu este că, în orice domeniu există riscul petrecerii unor evenimente neplăcute care pot duce până la pierderea de vieți omenești, dacă lucrarea în sine nu este realizată conform reglementărilor în domeniu, dacă materialele sau piesele folosite nu îndeplinesc cerințele de calitate sau dacă pur și simplu sunt ignorate recomandările specialiștilor. De aceea noi, prin platforma de servicii #sameargatreaba, ne facem datori să promovăm și să scoatem în fața publicului nostru, o serie de meseriași, cu adevărat profesioniști în meseriile lor, care să presteze servicii bune și de încredere, la un preț cât mai corect.

Când ești cel mai bun în meseria ta, poți evita până și o tragedie.

De fel, militez pentru lucrurile făcute ca la carte, într-o ordine clară ce se impune în orice lucrare de mai mică sau mai mare amploare. Mai mult decât atât, în momentul în care te-ai decis să prestezi un serviciu, oricare ar fi acesta, și știi că îl faci cu plăcere, din pasiune pentru meseria ta și că îl vei presta o bună perioadă din viață, primul lucru la care îți recomand cu tărie să te gândești, este să învestești în tine și în meseria ta. Iar când spun investiție, mă refer la cursuri de calificare, cursuri de specializare, unelte performante și de calitate, oricare dintre acestea având rolul de a te propulsa în meseria ta și în relația cu clienții tăi, executând pentru aceștia lucrări sigure, bine făcute.

Binenețeles că, nu spune nimeni să te oprești acum din treabă, și să mergi la cursuri. Eu te asigur că poți susține lucrări și în paralel să continui să te pregătești, mai ales în aceste vremuri când tehnologiile evoluează rapid, tehnicile sunt într-o continuă schimbare indiferent că ești mecanic auto sau zugrav, iar pentru oricare dintre acești meseriași cel mai important lucru este ca la finalul zilei de muncă, să-și aștearnă capul pe pernă liniștit că și-a făcut treaba corect și bine.

Fă ce-ți spune meseria, nu doar pentru că ”așa a zis Șefu’! ”

De cele mai multe ori o tragedie pleacă de la o serie de factori, cel puțin doi, care se întâmplă în același timp sau într-o perioadă scurtă de timp. De foarte puține ori există unul singur factor care duce la un evenimen neplăcut. Ca să aprinzi un foc ai nevoie de doi factori: scânteia și combustibilul. Scânteia sau combustibilul, separate nu aprind un foc.

Gândiți-vă la meseria pe care o practicați și observați care pot fi combinațiile periculoase. Deseori pot fi: unelte nepotrivite, materiale slab calitative, o pregătire precară sau o lipsă de experiență sau pur și simplu omiterea unor reguli sau recomandări. Sunt sigur că puteți face o listă luuungă, iar acest lucru nu trebuie să vă sperie, ba din contră, vă va ajuta ca atunci când prestați un serviciu să lucrați cu mai multă atenție și să nu mai fiți tentați să ignorați un lucru minor sau o recomandare care vi se pare superficială.

Ce poate fi mai rău decât atât? Să faci un lucru doar pentru că ”așa a zis Șefu’!”, directorul sau mai știu eu cine, știind sau neștiind că este greșit și tu să te faci responsabil de un posibil dezastru ulterior. Atunci când stăpânești meseria și cunoști și teoria, nu doar practica, îi poți cere în scris superiorul tău direct, solicitarea pe care ți-a făcut-o și o poți refuza combătând cu argumente solide. Trebuie să înțelegi, ca meseriaș ești cel mai în măsură să fii primul care trage un semnal de alarmă acolo unde situația o impune, să nu-ți fie teamă să discuții cu întreagă echipă și coordonatorul proiectului despre riscurile și măsurile de siguranță ce sunt necesare a fi respectate întocmai fără nici o abatere sau amânare.

Dacă ai străbătut articolul nostru și l-ai găsit convingător, acum ai ocazia să faci parte dintr-o comunitate de specialiști bine pregătiți și cu experiență în meseriile lor, aici pe platforma sameargatreaba.ro, unde facem ceea ce ne place cel mai mult și să ne mândrim cu realizările și lucrările noastre.

Te invităm să citești și alte articole de pe blogul nostru.