România  hai@sameargatreaba.ro (+40) 373 747 871 (+40) 760 350 840
De la necesitate la succes, să meargă treaba
  • 29 Aug 2022

De la necesitate la succes, să meargă treaba

Știm că lucrările pe care trebuie să le faceți nu sunt întotdeauna o plăcere, cu atât mai mult cu cât pentru realizarea lor de multe ori trebuie să parcurgeți o junglă. Să vă luptați cu prețurile la materiale, să căutați prestatorul potrivit cu care să negociați și uneori să o luați de la capăt.

În jungla asta, stresul prin care sperați să nu treceți, de multe ori vă amână proiectul până la limita la care nu mai rezistați și renunțați. Astfel lăsați pradă „destinului” lucrarea, cum nu mai vedeți o altă soluție la orizont. Și mai știm că sunteți dispuși să faceți compromisuri atât la cost cât și la calitate, doar să vă vedeți scăpați de calvarul în care v-ați aruncat nepregătiți.

Nu lăsați pe mâine ce puteți face azi, cu noi, să meargă treaba. Etapizăm aici câțiva pași pe care să-i urmăriți ușor și să evitați suspendarea lucrării sau proiectului până la un termen necunoscut.

1. Stabiliți cu exactitate lucrările în plan. Când aveți de făcut o lucrare mai mică sau mai mare, încearcați să cuprindeți tot ceea ce aveți de făcut chiar de la început în cererea de ofertă. Nimeni nu se așteaptă ca solicitarea inițială să nu sufere modificări pe parcurs. Dar este și mai neplăcut ca după ce sunt stabilite detaliile alături de prestator, să mai apară strecurate și alte mici intervenții în plus sau pur și simplu să vă răzgândiți. Un exemplu frecvent întâlnit: se solicita efectuarea unei găuri pentru evacuarea de la hotă, iar la final beneficiarul spune ”nu îmi puneți și galeria de la perdeaua din sufragerie? Nu trebuie decât 6 găuri.”

Tot timpul apar modificări sau lucrări suplimentare, nu vă așteptați ca prestatorul să le deducă și fiți pregătiți să le negociați comunicându-le din timp acestuia. Lipsa de comunicare, dar și „comunicarea excesivă” pot duce la deteriorarea încrederii reciproce și apariția unor tensiuni care într-un final se pot răsfrânge și asupra proiectului/lucrării.

2. Aflați prețul corect pentru a stabili apoi bugetul (*vezi Cerere ofertă în platforma noastră – sameargatreaba.ro). Unele prețuri le intuiți, dar pe unele nu le puteți cunoaște cu precizie. Cooperați cu prestatorul și oferiți-i o imagine cât mai elocventă atunci când cereți o ofertă. O descriere amănunțită a lucrării, dacă este cazul, a ceea ce doriți să faceți, toate acestea îl vor ajuta să vă ofere un preț cât mai exact pentru lucrare. Alături și de alte oferte primite vă veți stabili bugetul necesar. Fiți realiști și lăsați loc și pentru intervenții neprevăzute, pentru că acestea sunt inerente în orice proiect. Dacă norocul vă surâde și nu vă veți lovi de ele, atunci rămâneți cu parte din bani, numai buni de alocat următoarelor proiecte sau lucrări.

3. Căutarea / găsirea prestatorului potrivit și negocierea. Ați stabilit bugetul concret cu care puteți realiza lucrarea, aveți și banii, acum ce urmează? Să îi folosiți cât mai chibzuit pentru manopera aferentă și/sau pentru materialele sau piesele necesare. Iar în platforma noastră veți proceda astfel: după ce ați publicat anunțul de lucrare, selectați prestatorul / prestatorii care vi se par cei mai potriviți dintre cei care și-au exprimat interesul pentru lucrare. Îi puteți invita să vă vadă lucrarea și să vă cunoașteți. Ascultați-le sfaturile și sugestiile. Fiți deschiși la materiale și sau tehnologii noi care ar putea avea rezultate mai bune și ar ușura munca prestatorului. Negociere nu înseamnă ca prestatorul să vă ia toți banii, dar nici să vă zgârciți la cantitatea sau calitatea materialelor. Negocierea trebuie să constea într-o echilibrare fină și la final toată lumea să fie mulțumită.
Pentru mai multe detalii de la un negociator de meserie puteți asculta podcastul Oanei Mădălinei Vasiu cu Radu Glonț.

Iar finalizarea proiectului nu înseamnă că voi și partenerii prestatori cu care ați lucrat, nu vă veți mai întâlni niciodată. Mai mult, pe site-ul sameargatreaba.ro când închideți lucrarea, va trebui să faceți o evaluare onestă.

Nu promitem să rezolvăm peste noapte, printr-un articol de blog, probleme care nu am fost rezolvate până acum de atât de multă vreme. Dar promitem să facem ce ne stă în putință să mărim șansele unui proiect reușit cu minim de efort și stres.

Pentru toate acestea avem nevoie de dumneavoastră, o comunitate onestă care știe ce să ceară, dar care să și ofere la rândul ei necesarul pentru obiective împlinite. Încrederea este ingredientul principal, dacă nu o poți oferi nici nu o poți pretinde celor din jur.